Overzicht veelgestelde vragen (FAQ) uit de handleiding van de Datacolor SpyderX.
FAQ SpyderX
Meten en corrigeren door vergelijking met een norm, van de juiste waarde of elke uitlezing op een meetinstrument.
Een gegevensbestand dat het kleurgedrag van een fysiek apparaat beschrijft (zoals een scanner, monitor of printer) of dat de kleur van een abstracte kleurruimte (zoals Adobe RGB of ColorMatch RGB) definieert in termen van een apparaatonafhankelijk kleurmodel ( zoals CIE LAB of CIE XYZ). Gebruikt door kleurbeheersystemen om kleuren te definiëren en af te stemmen.
Het curves-overzicht biedt een grafische weergave van de toonresponskarakteristieken van het beeldscherm. Dit omvat weergaven van het standaardgedrag van het beeldscherm, het gewenste gedrag en het daadwerkelijke gedrag.
Kleurtemperatuur is een waarde (maat) voor de kleur van wit licht, uitgedrukt in graden Kelvin. (De Kelvin-schaal is een maat voor temperatuur, beginnend bij het absolute nulpunt.) De kleurtemperatuur is de kleur van het licht dat een perfecte zwarte-straler uitstraalt bij verhitting tot de temperatuur. Computermonitoren hebben doorgaans een kleurtemperatuur van 5000 – 9300 Kelvin: 5000 Kelvin is geel-wit, 9300 Kelvin is blauw-wit. 6500 Kelvin is een standaard wit punt dat overeenkomt met daglicht ’s middags
Het oorspronkelijke witpunt is de kleurtemperatuur die het beeldscherm vertoont zonder toepassing van softwarekalibratie of het aanpassen van de instellingen. Bij sommige monitoren kan het oorspronkelijk witpunt worden aangepast met fysieke knoppen, bij andere displays is het oorspronkelijk witpunt vast en kan het alleen worden gecorrigeerd met software.
Licht van een andere bron dan het projectieapparaat dat het schermoppervlak bereikt. De hoeveelheid omgevingslicht beïnvloedt het contrast en de resolutie van het scherm.
Datacolor werkt voortdurend aan het verbeteren en upgraden van de software. Deze updates worden vervolgens geplaatst in het gedeelte ‘Software-upgrades’ van onze website, waar onze klanten ze gratis kunnen downloaden. Het enige dat de klant nodig heeft om de Datacolor-update met succes te installeren, is het serienummer. Of tijdens het gebruik van de SpyderX in de software. (Linksboven SpyderX Elite of Pro > Software update.)
Het SpyderX serienummer zal 17 of 18 cijfers lang zijn; afhankelijk van de toepassing. Het bevindt zich aan de binnenkant van de doos onder het apparaat. Verwar het serienummer van de software niet met het hardwareserienummer van je SpyderX sensor.
Twee naast elkaar staande beeldschermen zullen op het oog nooit overeenkomen. Zelfs als de displays van hetzelfde type, merk en model zijn, zullen twee beeldschermen subtiele verschillen hebben die gemakkelijk te zien zijn als ze naast elkaar vergeleken worden, maar die verwaarloosbaar worden wanneer elk beeldscherm afzonderlijk wordt bekeken.
Het vergelijken van een CRT-monitor met een LCD-monitor zal nog minder lonend zijn vanwege de inherente verschillen in weergavetechnologie. In een zij-aan-zij vergelijking tussen een CRT en een LCD, zal de LCD altijd worden waargenomen als ‘helderder’ en met ‘hoger contrast’. Dit komt omdat de piekluminantie van een LCD-scherm doorgaans ongeveer twee keer zo hoog is als die van een CRT, zelfs wanneer je beide monitoren kalibreert omdat je hetzelfde gamma en witpunt wilt bereiken.
Om het effect nog te versterken, zorgt de organische oog-hersen-colorimeter (ook bekend als menselijke kleurperceptie) ervoor dat een soort verschil wordt waargenomen alsof het een ander soort verschil is. Zelfs als twee monsters dezelfde kleur maar een verschillende luminantie hebben, zullen ze ook als verschillend van kleur worden waargenomen.
Dus, wanneer je een crt (beeldbuisscherm) en een lcd scherm kalibreert op hetzelfde gamma en witpunt en je plaatst de monitoren naast elkaar, dan zal het feit dat het lcd-scherm twee keer zo helder is ervoor zorgen dat ze er anders uitzien. Zelfs als een instrument (sensor) identieke kleurkwaliteiten registreert. Het menselijke visuele systeem heeft nog een ander krachtig kenmerk, dat ‘adaptatie’ wordt genoemd. Als je bijvoorbeeld van een kamer met gloeilampverlichting verhuist naar een kamer verlicht met tl-buizen, zul je witte objecten aanvankelijk zien als een blauwachtige zweem en mogelijk helderder ervaren. Na een paar minuten past je visuele systeem zich echter aan de nieuwe omgeving aan en vertelt je “aangepaste perceptie” je dat witte objecten alleen maar wit zijn. Visuele aanpassing stelt ons in staat om twee verschillende technologieën te gebruiken, zoals CRT en LCD, om hetzelfde beeldbestand met dezelfde perceptie te bekijken. Als je echter twee verschillende monitoren naast elkaar plaatst en ze tegelijkertijd bekijkt, kunnen je hersenen zich niet aan beide tegelijk aanpassen. Ze zullen er altijd anders uitzien (in kleur, helderheid en contrast) vanwege die zeer gevoelige ‘vergelijkingsfunctie’ van de menselijke visuele waarneming. Daarom is een zij-aan-zij vergelijking van twee monitoren geen redelijke maatstaf om te bepalen of je elke monitor afzonderlijk kunt gebruiken en vergelijkbare resultaten kunt bereiken. Een betere test zou zijn om elke monitor in een aparte ruimte te plaatsen, met hetzelfde beeldbestand (en met dezelfde software). Bekijk vervolgens het beeld op monitor 1, zodat er tijd is voor visuele aanpassing. Ga vervolgens naar monitor 2, zodat u weer tijd heeft voor visuele aanpassing. Bij een dergelijke test is het belangrijk om te bevestigen dat het afbeeldingsbestand dat wordt bekeken een ingebed ICC-profiel heeft dat de kleurruimte nauwkeurig definieert. Ook dat de kleurinstellingen van Photoshop zodanig zijn ingesteld dat het ingesloten kleurprofiel wordt gebruikt en dat elke monitor correct is gekalibreerd en geprofileerd en dat het profiel ervan wordt ingesteld als het huidige monitorprofiel.
Datacolor biedt technische ondersteuning zonder extra kosten. Als je een vraag hebt, bezoek dan onze ondersteuningssite: support.datacolor.com