Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Videobeelden stabiliseren met DaVinci Resolve

Trillende video’s zijn vervelend om naar te kijken en je maakt er geen professionele indruk mee bij je klanten. We gaan video stabiliseren in deel 2 van de basisuitleg van Blackmagic DaVinci Resolve .

Video stabiliseren met DaVinci Resolve is eenvoudig

Er zijn globaal zes verschillende manieren om beelden te stabiliseren in Resolve. Het programma wordt constant ontwikkeld en verbeterd. De nieuwste methode is het eenvoudigst, dan komt de vorige methode en als laatste is er ook nog een manier om in Fusion beelden te stabiliseren. De laatste manier is eigenlijk niet voor beginners. Laat je dus niet ontmoedigen door het stabiliseren in Fusion.

Video over stabiliseren met DaVinci Resolve

Bekijk de video en leer in 20 minuten stabiliseren.

Uitleg trillingen uit video verwijderen met DaVinci Resolve

Hoeveel methodes zijn er in DaVinci Resolve om videobeelden te stabiliseren?

Er zijn zes manieren in DaVinci Resolve om trillende opnames te stabiliseren. Perspective, Similarity, Translation, Point Tracker, Cloud Tracker en de tracker in Fusion.

Hoe werkt de Perspective-functie bij het stabiliseren van video’s met DaVinci Resolve?

Perspective voert de meest complete interpretatie van de beelden uit. Er wordt gekeken van links naar rechts (Pan) en van boven naar beneden (Tilt), maar ook naar de verandering van de afstand tot het onderwerp (Zoom, dichterbij en verderweg) en de roll (het effect waarbij het beeld vervormt door snelle beweging).Knop voor de modus perspective bij het stabiliseren van videobeelden met BlackMagic Design DaVinci Resolve.

Hoe werkt de Similarity-functie bij het stabiliseren van video’s met DaVinci Resolve?

Similarity vergelijkt de frames om zo te kijken waar (en hoe) beweging optreedt. Dit kan goed werken als (een deel van) het beeld beweegt als een trilpudding.Knop voor de modus similarity bij het stabiliseren van videobeelden met BlackMagic Design DaVinci Resolve.

Hoe werkt de Translation-functie bij het stabiliseren van video’s met DaVinci Resolve?

Translation is een sterk vereenvoudigde versie van Perspective. Translation kijkt bij het stabiliseren van de clips alleen naar op-en-neer en heen-en-weer. Het maakt deze manier van stabiliseren niet minder goed, maar gewoon anders. Probeer Translation daarom uit bij het stabiliseren. Bij ComBron worden er vaker goede resultaten behaald met Translation dan met Perspective.Knop voor de modus perspective bij het translation van videobeelden met BlackMagic Design DaVinci Resolve.

Point tracker en cloud tracker? Die zie ik niet. Heeft mijn versie van DaVinci Resolve dat wel?

Resolve zit vol verstopte mogelijkheden. Veel gebruikers denken dat de oude methodes van stabiliseren (point tracker en cloud tracker) verwijderd zijn sinds DaVinci Resolve 15, maar dat is niet zo. De oude stabilisatiefuncties zijn er nog steeds en zijn soms zeer bruikbaar als Perspective, Similarity en Translation niet tot het gewenste resultaat leiden.

Waar zijn de Point Tracker en de Cloud Tracker te vinden?

In Classic Stabilisation van DaVinci Resolve. In de video is vanaf 9:51 (klik) de weg naar Classic Stabilisation te zien.

De zesde manier om te stabiliseren met DaVinci Resolve zit in Fusion? Waarom wordt stabiliseren met Fusion als laatste genoemd?

Stabiliseren met de tracker van Fusion is anders. Het effect wordt Lock-On Stabilisation genoemd. Een deel van het beeld wordt sterk gestabiliseerd, terwijl alles eromheen met rust gelaten wordt. Door de extreme stabilisatie van het onderwerp lijkt het niet gestabiliseerde deel extra hard te bewegen.

Wat is de beste tip voor niet-trillend stabiel beeld?

Niet flauw bedoeld, maar zorgen dat er stabiel gefilmd wordt, is de beste manier om te zorgen voor trillingsvrije videobeelden. DaVinci Resolve is goed in het stabiliseren van video, maar dit betekent niet dat het een wondermiddel is.

De kwaliteit van de beelden wordt aanzienlijk beter als er stabiel wordt gefilmd. Wat niet hoeft te worden gestabiliseerd is namelijk ook scherper. Probeer daarom altijd zo goed mogelijk (stabiel mogelijk) te filmen.

Home van ComBron » Handleidingen » DaVinci Resolve handleiding » Videobeelden stabiliseren met DaVinci Resolve