Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Geluid

Bij videobewerking hoort audio-editing. Geluid aanpassen en bewerken met het gratis videobewerkingsprogramma Blackmagic DaVinci Resolve. Handleiding geluidbewerking voor beginners.

Wie start met videobewerking kan kiezen voor het gratis, open source audiobewerkingsprogramma Audacity. Audacity is goed, maar compleet overbodig voor de gebruikers van DaVinci Resolve.

Geluid van video’s monteren en bewerken met DaVinci Resolve (video)


Onderwerpen in de video over het bewerken van geluid met DaVinci Resolve Fairlight:

 • goed geluid
 • volume
 • dual mono
 • Fairlight
Wat is Fairlight (Audio)?

Fairlight is de DAW-functionaliteit in Blackmagic DaVinci Resolve. DAW staat voor Digital Audio Workstation.

Fairlight dankt haar naam aan een digitaal audiobedrijf uit Sydney dat in september 2016 door Blackmagic Design werd overgenomen. In 1979 creëerde Fairlight de Fairlight CMI, een van de eerste muziekwerkstations met digitale audiosampler. Fairlight CMI was een succes doordat het al snel werd gebruikt door artiesten zoals Peter Gabriel, Kate Bush en Jean Michel Jarre.

Vandaag de dag is Fairlight vooral een fabrikant van mediatools zoals digitale audio-opname en mengconsoles.

De foto hieronder is een bewerking van een foto van Blackmagic uit de persmap. Helaas beschikt ComBron niet over zo’n prachtig console.
Voorbeeld van een editing console van Fairlight.

Wat is dual mono?

Bij dual mono wordt geluid onafhankelijk van elkaar twee maal exact hetzelfde weergegeven. Voor dual mono (dubbel mono) beschikt beide luidsprekers over een eigen versterker.

Dual mono is daarom eigenlijk niet de goede term als het gaat om audiobewerking voor video’s, maar dual mono is inmiddels een begrip geworden onder editors. Bij videobewerking verstaat men onder dual mono twee maal (links en rechts) hetzelfde geluid laten voortbrengen. Zowel het linker kanaal als het rechter kanaal geven het geluid weer dat oorspronkelijk slechts alleen links of rechts werd opgenomen.

In de video wordt o.a. hier (klik) getoond hoe je het geluid via zowel het linker als het rechter kanaal laat klinken. Screendump van de handeling die van een geluidssignaal op één kanaal een geluidssignaal op twee kanalen maakt in Blackmagic DaVinci Resolve.

Is goed geluid belangrijker voor video dan goed beeld?

Er wordt vaak beweerd dat de kwaliteit van het geluid bij een video belangrijker zou zijn dan de beeldkwaliteit. Geluid is belangrijk, maar zelfs The Los Angeles Film School komt in The Importance of Sound niet met wetenschappelijk bewijs.

Ook voor ComBron staat vast dat slecht geluid kan een verder spectaculaire productie verpest, maar adviseert nuchter te blijven nadenken. Geluid is een prachtig stuk gereedschap. Het kan het beeld ondersteunen en helpen een verhaal beter te vertellen.

ComBron zit video niet als beeld met geluid, maar ook niet als geluid met beeld. Er zou kunnen worden gesteld dat het geluid in de video bij dit artikel slim wordt toegepast maar juist de gebrekkige videokwaliteit wordt door ComBron gezien als hulpmiddel voor het geloofwaardig maken van het geluid. Voor veel mensen is slecht beeld namelijk eerlijk beeld.

Toekomstige onderwerpen

Oplettende lezers zullen opmerken dat Fairlight opnieuw genoemd wordt. Scherp! Fairlight is zeer uitgebreid en zal in de komende jaren nog verder groeien. Als er voldoende belangstelling is, zal er nog meerdere malen aandacht voor Fairlight komen.

 • volledig geluid
 • room tone
 • ruis
 • volume
 • dual mono
 • Fairlight
 • kleur aanpassen
 • auto ducking
 • LUFs

Ook dual mono zal nog een keer apart worden toegelicht.

Home van ComBron » Handleidingen » DaVinci Resolve handleiding » Geluid