Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Zoekwoordonderzoek. Wat is het? Hoe doe je je eigen zoekwoordonderzoek?

Foto van auteur
Door: Edo Dijkgraaf

Als je een website ontwikkelt of een website moet verbeteren, dan is het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek misschien wel de belangrijkste voorbereiding voor je werkzaamheden.

Zo’n onderzoek klinkt duur en moeilijk, echter 99% van de ondernemers kan het zelf. Het is waar dat grote bedrijven veel geld besteden aan het zoeken naar zoekwoorden die ervoor kunnen zorgen dat het bedrijf nóg beter scoort in Google, maar voor het zover is, kun je gratis en voor niets flinke verbeteringen behalen.

Ter verduidelijking een aantal synoniemen voor het woord “zoekwoord”

Deze synoniemen zijn allemaal gelijkwaardig aan het woord “zoekwoord” en kunnen in dezelfde context gebruikt worden. Ze kunnen echter een iets andere sfeer of betekenis hebben. Zo wordt het woord “term” vaak gebruikt in een meer academische context, terwijl “keyword” vaker gebruikt wordt in zakelijke teksten.

  • Trefwoord
  • Sleutelwoord
  • Keyword (Engels)
  • Zoekterm
  • Zoekquery
  • Zoekwoord

Voorbeeld eenvoudig zoekwoordonderzoek

Wil je zelf kijken of je op de goede weg bent met de inhoud van je website? Om een goed beeld te schetsen, heb ik in mijn voorbeeld hieronder mijn eigen bureau gebruikt. Hopelijk helpt het je een vergelijkbaar onderzoek naar jouw beste zoekwoorden doet.

Doel:

ComBron, een communicatiebureau dat vanwege de mooie onderwerpen en uitdagingen graag werkt voor de overheid. Voor korte opdrachten richt het steeds vaker op het bedrijfsleven. De vindbaarheid van de website verbeteren op onderwerpen voor het mkb heeft daarom prioriteit. Om dit te bereiken, is een zoekwoordonderzoek uitgevoerd. Het doel van het onderzoek is bepalen welke zoekwoorden voor het bedrijf het belangrijkst zijn om te gebruiken om de vindbaarheid van de website te verbeteren.

Methode:

Om een realistisch beeld te kunnen schetsen, is er voor dit onderzoek gekeken naar zoekvolume, concurrentie en relevantie:

Zoekvolume

Het zoekvolume in de Google Zoekwoordplanner laat zien hoeveel mensen maandelijks op een bepaald zoekwoord (keyword) zoeken. (link onder het artikel).

Concurrentie

De concurrentie geeft aan hoeveel andere websites al hoog scoren (een autoriteit zijn) op een bepaald zoekwoord. Als er op een zoekwoord nog niet hoog gescoord wordt, dan is het eenvoudiger om de autoriteit te worden. De concurrentie is te vinden in Google Zoekwoordplanner (link onder het artikel).

Relevantie

De relevantie geeft aan hoe relevant een zoekwoord is voor de doelgroep van het bedrijf. De relevantie kan worden beoordeeld door te kijken naar de zoekintentie van de gebruikers die naar het zoekwoord zoeken. Voorbeeld: klant vs fan Ferrari.

SERP met percentages.
De CTR volgens BackLinko (link onder dit artikel).

Resultaten zoekwoordonderzoek

Op basis van de resultaten van het zoekwoordonderzoek zijn de volgende zoekwoorden geïdentificeerd als relevant voor de website van ComBron:

  • communicatiebureau
  • communicatie
  • corporate communicatie
  • marketing
  • pr
  • social media
  • contentmarketing
  • websitebouw
  • webdesign

Deze zoekwoorden zijn relevant omdat ze de producten en diensten van ComBron beschrijven. Het zoekvolume van deze zoekwoorden is hoog, wat betekent dat er veel potentiële klanten zijn die naar deze zoekwoorden zoeken. De concurrentie op deze zoekwoorden is gemiddeld, wat betekent dat er kansen zijn voor ComBron om hoog te scoren in de zoekresultaten. Vanzelfsprekend is het echter niet.

Het zoekvolume is hoog? Huh?

Wie tijdens het zoeken naar de optimale keywords leest dat “het zoekvolume van de zoekwoorden hoog is”, mag zich in de handen knijpen omdat veel potentiële klanten op deze zoekwoorden zoeken. Dit is vergelijkbaar met een winkel die gevestigd is op een drukke straat. Hoe drukker de straat, hoe meer mensen de winkel zullen zien en binnenlopen.

SEO en keywords hoe zat het ook alweer?

Op basis van de resultaten van het zoekwoordonderzoek worden de volgende aanbevelingen gedaan.

Creëer relevante content!

ComBron kan relevante content creëren over de producten en diensten die het bedrijf aanbiedt. Deze content kan worden gebruikt om de website te optimaliseren voor zoekmachines en om potentiële klanten te informeren over de diensten van het bedrijf.

Genereer backlinks!

ComBron kan backlinks genereren van andere websites. Backlinks zijn links van andere websites naar de website van ComBron. Backlinks kunnen helpen om de autoriteit van de website van ComBron te verbeteren, wat kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten.

Bonustip!

Sluit het zoekwoordonderzoek af met het maken van een zoekwoordpostertje. Het is een gruwelijk simpele manier om jezelf (of het hele team) telkens opnieuw scherp te houden. Op het postertje komt de zoekwoordaanbeveling aan jezelf.

Checklist keywords contrastrijk.

Uitleg bij de checklist keywords (het postertje)

Ik heb twee versies van de checklist gemaakt. Voor het kopiëren/printen van de eerste checklist is minder toner nodig dan voor de tweede. De tweede checklist is gemakkelijker te lezen van een afstand en is bedoeld voor webredacteuren die al wat langer achter een beeldscherm werken en/of mensen met een zichtbeperking.

  1. Checklist keywords/zoekwoorden standaard (A4, pdf, 28kb)
  2. Checklist keywords/zoekwoorden contrast (A4, pdf, 21kb)
Bronnen en lezenswaardigheden

Plaats een reactie

Home van ComBron » Zoekwoordonderzoek. Wat is het? Hoe doe je je eigen zoekwoordonderzoek?