Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

WordPress 5.6 is uit! Wat is nieuw in WordPress 5.6?

Foto van auteur
Door: Edo Dijkgraaf

WordPress 5.6 is enkele weken geleden beschikbaar gekomen. Uiteraard is de update zoals altijd gratis, maar dat is niet de belangrijkste reden om de update niet uit te stellen. Er zijn veel redenen, maar wat mij betreft is de belangrijkste dat in WordPress 5.6 toegankelijkheid veel aandacht heeft gekregen.

Het is voor ComBron ongebruikelijk om een artikel op de website te zetten over een nieuwe versie van WordPress. Afgezien van het feit dat het teveel gedoe oplevert omdat er zeer regelmatig updates van het cms zijn, is schrijven over de updates niet aantrekkelijk. Vaak zijn de updates tech-gemotiveerd. De update vindt dan plaats omwille van de veiligheid van de website. Al die updates zijn nobel (gratis) en belangrijk, maar ook super saai. WordPress 5.6 is niet saai. Het is een geweldige stap vooruit voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om een website te kunnen bezoeken.

Nieuw in WordPress 5.6

  • toegankelijkheid
  • meer mogelijkheden blok-editor
  • nieuw standaard theme (2021)
  • info voor nerds

Toegankelijkheid

Rudi Canters.
Rudi Canters (foto: Jeroen Baldewijns).

In Vlaanderen kennen we dankzij de inspanningen van de blinde internetpionier Rudi Canters het project AnySurfer (voorheen BlindSurfer). Ondanks zijn geweldige werk en de noodzakelijke steun van Blindenzorg Licht en Liefde was het voor Canters (overleden in 2003) natuurlijk niet mogelijk de wereld te veranderen.

Het neemt niet weg dat er dankzij mensen als Rudi Canters nu aandacht is voor toegankelijkheid bij WordPress.

Waarom is het goed nieuws dat WordPress aan de slag gaat met toegankelijkheid?

WordPress is het meest gebruikte cms van de wereld. Vaak vertel ik klanten dat ze beter voor WordPress kunnen gaan, omdat ze dan tenminste geen nieuwe website hoeven te laten maken als ze het uiterlijk beu zijn of dat het onderhoud goedkoop is en desnoods zelf gedaan kan worden. Nu heb ik er een reden bij om voor WP te kiezen en dat is toegankelijkheid. Niet iedereen had tot dusver zin om energie te steken in de internettoegankelijkheid, maar nu moeten ze wel. De concurrentie heeft het immers ook?

Template voor toegankelijkheidsverklaring

Zelfs als je geen expert bent, kan je mensen met één klik op de knop laten weten dat je site zich inzet voor toegankelijkheid! De nieuwe featureplugin bevat een template die je kan updaten en publiceren, en het is geschreven om verschillende contexten en rechtsgebieden te ondersteunen.

Meer mogelijk met blok-editor

Gutenberg krijgt steeds meer aanhang. Gebruikers die enthousiast zijn over de nieuwe mogelijkheden worden op hun wenken bediend met/in WordPress 5.6.

Flexibiliteit pagina-indeling (lay-out) groter

Voor de gebruikers van het Genesis framework en de Genesis Blocks lijkt er niet heel veel te veranderen, maar voor het gros van de gebruikers van WordPress worden de mogelijkheden van “the blocks” flink uitgebreid.

Het aantrekkelijke van de blok-editor is natuurlijk dat iedereen onderdelen aan een pagina kan toevoegen zonder dat ze moeilijke html-code hoeven in te typen.

Blokken met één kolom, ontwerpen met verschillende breedtes en kolommen, headers over de volledige breedte en video’s in je cover blok – breng met hetzelfde gemak kleine wijzigingen of grote uitspraken aan!

WordPress

Meer blokpatronen

In geselecteerde thema’s maken voor-geconfigureerde blokpatronen het opzetten van standaardpagina’s op je website een fluitje van een cent. Ontdek de kracht van patronen om je workflow te stroomlijnen, of deel die kracht met je klanten en bespaar jezelf een paar klikken.

Upload het video-onderschrift rechtstreeks in de blok-editor

Om je te helpen ondertiteling of bijschriften toe te voegen aan je video’s, kan je ze nu uploaden in je bericht of pagina. Dit maakt het makkelijker dan ooit om video’s toegankelijk te maken voor iedereen die ondertiteling nodig heeft of wil gebruiken.

Twenty Twenty-One is er!

Twenty Twenty-One (2021 theme) is een mooie stap vooruit, want het Twenty Twenty-One theme kan worden gezien als een samenvatting van al het goede van het huidige WordPress. Het theme is gemaakt met twee dingen in gedachte:

  1. aanpassingsmogelijkheden
  2. toegankelijkheid

Zelf noemt WordPress het “een leeg canvas voor je ideeën en de blok-editor is het beste penseel”, omdat het gebouwd is voor de blok-editor en voorzien is van nieuwe blokpatronen die je alleen in de standaardthema’s kan gebruiken.

Door WordPress beschikbaar gestelde voorbeelden van de layouts van het 2021 (TwentyTwentyOne) theme.
Bron: WordPress.

Wat het echt bijzonder maakt, is de combinatie van de mogelijkheden van het standaardthema met de hoge mate van toegankelijkheid. Theme 2021 voldoet aan de WordPress accessibility-ready richtlijnen en WordPress beweert dat het nieuwe uiterlijk voldoet aan de normen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 at level AAA. Of dat ook daadwerkelijk zo is, heb ik niet kunnen uitzoeken omdat ik daarvoor te weinig kennis van de voorwaarden van toegankelijkheidsniveau AAA heb. Wat mooi is, is dat slechts een kwestie van weken is als er nu niet voldaan wordt aan alle eisen. De WordPress-community is zo groot, dat de kennis altijd aanwezig is en met veel liefde en toewijding gedeeld wordt.

Ook wie aan de slag gaat met theme 2021 staat nog wel voor een uitdaging, want een goede website kan nu eenmaal niet zonder plugins. De kans is groot dat jouw favoriete plugins nog niet voldoen aan de hoge standaard van de WCAG, maar het belangrijkste is dat de toegankelijkheidstrein in beweging is gezet. En zelfs de slimste specialisten van Infrabel kunnen die trein niet meer stoppen.

Een regenboog van zachte pastelkleuren voor het standaard uiterlijk van WordPress

Toegegeven, het Twenty Twenty-One uiterlijk zal niet gebruikt worden door het bedrijfsleven, want instanties en bedrijven gaan nu eenmaal niet voor een gratis theme, maar voor bloggers, stichtingen en verenigingen is er een perfect nieuw uiterlijk beschikbaar gekomen. Individualiseren is eenvoudiger met de reeks vooraf geselecteerde kleurenpaletten in pastelkleuren, die allemaal voldoen aan de AAA-normen voor contrast. Je kan ook je eigen achtergrondkleur voor het thema kiezen, en het thema kiest automatisch bewust toegankelijke tekstkleuren voor je!

Wie nog meer wil, kan zijn of haar eigen kleurenpalet kiezen met de kleurenkiezer.

Door WordPress beschikbaar gestelde voorbeelden van de kleuren van het 2021 (TwentyTwentyOne) theme.
(bron: WordPress)

Verbeteringen voor iedereen

Auto-updates verder uitgebreid

WordPress beweert dat jarenlang alleen ontwikkelaars WordPress automatisch konden updaten. Dat geldt vast voor bepaalde delen van de wereld, maar in Vlaanderen en Nederland bieden hostingbedrijven het automatisch updaten (en automatisch downgraden als een update problemen veroorzaakt) al vele jaren aan. Mocht je bij een (excuseer me voor mijn Hollandse directheid) slechte host zitten, dan heb je die optie nu alsnog, want WordPress laat je er voortaan in het dashboard kiezen voor automatisch updaten.

Standaard blokpatronen

Als je in het verleden hebt gekozen om de classic editor (plugin) te gebruiken omdat je bang was voor kinderziektes in Gutenberg, dan is dit een mooi moment om de blocks met terugwerkende kracht te omarmen. Alle standaardthema’s zijn vanaf nu voorzien van een reeks blokpatronen waarmee je indrukwekkende lay-outs toevoegt aan je pagina’s zonder dat het veel moeite of kennis vereist. De lay-outs vul je naar eigen inzicht met de tekst, foto’s en kleuren.

Voor ontwikkelaars

REST-API authenticatie met applicatiewachtwoorden

Dankzij de nieuwe autorisatiefunctie voor Application Passwords van de API wordt het invoegen van content met apps van derden niet alleen mooi, maar ook veilig. De eigenaar van de website ziet welke (externe) apps actief zijn en bepaalt zelf wat mogen doen.

Meer ondersteuning voor PHP 8

WordPress Core is met WordPress 5.6 begonnen het pad te effenen voor ondersteuning van PHP 8. PHP8 is inmiddels beschikbaar. De programmeertaal is nog geen gemeengoed, zal dat wel worden. Veel ontwikkelaars zijn daarom inmiddels druk met plannen hoe ze WordPress producten, diensten en websites de nieuwste PHP-versie kunnen laten ondersteunen.

jQuery

De JavaScript library jQuery is inmiddels bij versie 3.5.1. jQuery 3.0 verscheen reeds in 2016. WordPress liep met 1.12.4 (eveneens in 2016 verschenen) nogal achter. Updates voor jQuery in WordPress vinden plaats in drie releases: 5.5, 5.6 en 5.7. Men is nu daarom halverwege de overgang naar jQuery 3.0.

Bronnen en lezenswaardigheden

Plaats een reactie

Home van ComBron » WordPress 5.6 is uit! Wat is nieuw in WordPress 5.6?