Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Tip voor gebruikers van Yoast om een propere indruk te maken in de zoekresultaten

Foto van auteur
Door: Edo Dijkgraaf

Gebruik je Yoast? Dat is verstandig! Vooral als je eens in het kwartaal even orde op zaken stelt. Weg met het woord Archieven in de zoekresultaten!

Helaas niet speciaal voor dit blogje gearrangeerd. Archieven-meldingen.
Schermafbeelding van zoekresultaten Google. De zoekopdracht was combron + archieven.

Yoast SEO is de favoriete plugin voor WordPress bij ComBron Communicatie. Wie de plugin installeert wordt zonder veel moeite goed vindbaar op de inhoud van de website. Yoast SEO is eenvoudig in te stellen.

Waarover gaat het “Archieven”-artikel?

Met Yoast SEO kun je instellen hoe de links naar je website eruitzien in de zoekresultaten. Voor pagina’s met samenvattingen (tags en categorieën) kun je het ook instellen. Doe je dit niet, dan zorgt Yoast ervoor dat de titel van de pagina het woord “Archieven” bevat.

Google, DuckDuckGo en Bing staan vol met voorbeelden. Helaas hoeven we niet met modder te gooien omdat we anders geen voorbeeld hebben. Ook bij ComBron is het hoog tijd voor de voorjaarskuis.

Schermafbeelding van de zoekresultatien bij Bing en DuckDuckGo na een zoekopdracht: combron.nl + archieven.
DuckDuckGo (links) Bing (rechts). Zoekopdracht: combron.nl + archieven.

In dit artikel toon ik twee manieren om ervoor te zorgen dat het woord Archieven niet meer in de zoekmachines te vinden is. Nou ja, ik bedoel in relatie met jouw website. En dat is fijn, want nu je weet dat “Archieven” gelijkstaat aan slordigheid, kun je het niet meer negeren.

Een pagina op je website opnieuw laten indexeren door Google

Het kan soms best lang duren voordat Google opnieuw op een pagina van je website komt. En als je er op zit te wachten, dan lijkt het wel of Google opzettelijk treuzelt. Dat laatste is natuurlijk niet zo, maar ik heb bijzonder weinig geduld. Gelukkig is er een oplossing!

Benodigde tijd: 30 minuten

Twee manieren om de lelijke vermeldingen over Archieven te bestrijden. Een periodieke en een permanente. Over de permanente straks meer. Nu eerst uitleg over de periodieke handelingen.

 1. Login op je website.

  Hoe dat moet weet je vast zelf.Inloggen WordPress. Nederlandse handleiding WordPress.

 2. Open in een ander tabblad je favoriete zoekmachine.

  Typ in de zoekbalk je url (het adres van je website) + Archieven. Je krijgt nu de categorieën en tags te zien die je vergeten bent te bewerken.Animated gif. De afbeelding toont hoe in de zoekbalk van DuckDuckGo de zoekopdracht "combron.nl archieven" getypt wordt.

 3. Klik op één van de zoekresultaten.

  En klik vervolgens boven de webpagina op “Categorie bewerken” of “Tag bewerken”.Schermafbeelding waarop een overdreven grote muis (vinger Windows) te zien is, die in de balk van WordPress op Tag bewerken klikt.

 4. Scroll nu naar het paneel van Yoast.

  Het paneel is “het hok” (doorgaans onderaan de pagina) waar je de titel en beschrijving voor Google, Facebook en Twitter invult. Zorg hier voor een passende titel en een goede metabeschrijving, want dit maakt je beter vindbaar en is je visitekaartje in Google.Schermafbeelding van "de achterkant van WordPress" waar de B2C (business to customer) archieven worden aangepast.

 5. Klik nu op “Sociaal” en herhaal stap 4.

  Als je de titel en metabeschrijving voor Google niet hebt ingevuld, dan ben je de beschrijving voor Facebook (dit zijn tevens de gegevens die LinkedIn pakt als je een link deelt) en Twitter vast ook vergeten.
  Extra tip! Voeg gelijk even twee passende afbeeldingen toe!

 6. Pas nu ook alle andere tags en categorieën met woord Archieven aan.

  Als je alle tags en categorieën hebt aangepast, dan is het wachten op Google en consorten tot ze je tag en/of categorie opnieuw crawlen. Dit kun je bespoedigen. Verderop lees je hoe je Google vraagt om een url opnieuw te indexeren.

Waarom niet direct een uitleg voor het definitief bestrijden van het woord Archieven in je zoekresultaten?

Als ik binnenkort beschrijf hoe je voor altijd afrekent met de vermelding Archieven in zoekresultaten, dan kan ik niet anders dan ook naar deze beschrijving verwijzen. Als je de instellingen van Yoast SEO aanpast, dan gelden de nieuwe instellingen voor de content die je na het aanpassen van de instellingen toevoegt.

Benodigd:

 • website
 • computer
 • Google Search Console

Er geldt een limiet voor het aantal dagelijkse verzoeken, maar ons is het nog nooit gelukt om dat aantal te bereiken.

Hoe kan ik een url opnieuw laten indexeren?

Gebruik de URL-inspectietool in Google Search Console om eerste de huidige indexeringsstatus van de pagina te bekijken:

 1. Open de URL-inspectietool. Klik in de linker balk op URL-inspectie (3e van boven). Typ nu bovenaan de pagina het volledige adres van de pagina (URL) in de balk. Let op: Je moet wel aan Google hebben aangetoond dat je bevoegd bent. Anders gezegd, dit kan alleen met websites waarmee je het verificatieproces hebt doorlopen.
 2. Controleer of de pagina indexeerbaar is door de live URL te testen.
 3. Als alles in orde is, kun je Google vragen om de URL te indexeren.
Vragen? Scroll dan naar beneden om te reageren, want ik beantwoord ze graag!

Plaats een reactie

Home van ComBron » Tip voor gebruikers van Yoast om een propere indruk te maken in de zoekresultaten