Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Contrastversie favicon ComBron Communicatie TrueNAS (voorheen FreeNAS)

TrueNAS CORE open storage (voorheen FreeNAS) is open source software waarmee je van een (afgeschreven) computer een nuttige server maakt om bijvoorbeeld al je marketingbestanden (foto, video en documenten) op te slaan.

FAQ TrueNAS CORE open storage

Wat is TrueNAS?

TrueNAS is een open source besturingsprogramma die van een computer een NAS (Network Attached Storage) met servereigenschappen maakt..

Wat is het verschil tussen TrueNAS en FreeNAS?

TrueNAS CORE is een doorontwikkeling van FreeNAS. Volgens TrueNAS-eigenaar IXsystems is TrueNAS gewoon een nieuwe naam voor FreeNAS.

Wat is het verschil tussen TrueNAS CORE, TrueNAS Enterprise en TrueNAS SCALE?

CORE is gratis en zeer communitygericht zoals bijvoorbeeld WordPress dat ook is. Enterprise is een betaald product met alle garanties, voordelen (en nadelen) die daarbij horen. SCALE is net als CORE gratis. SCALE is gericht op de toekomst en laat meerdere machines samenwerken.

Is TrueNAS CORE veilig?

Als je TrueNAS CORE van de officiële website downloadt, ontvangt je de nieuwste versie die veilig is in gebruik en vrij van malware. Het programma bevat geen advertenties of gebundelde software/adware.

Wat zijn de systeemvereisten voor TrueNAS CORE?

De systeemeisen voor TrueNAS CORE zijn een 64-bit systeem en minimaal 8gb ram (geheugen).

Waarom niet gelijk kiezen van TrueNAS SCALE als het zoveel moderner is dan TrueNAS CORE?

Er zijn meerdere redenen om als ondernemer (nog) niet voor TrueNAS CORE te kiezen. Het programma bevindt zich in de Alpha ontwikkelingsfase. Dit betekent dat het nog niet volledig klaar is. Als ondernemer kan het daarom verstandig zijn om te kiezen voor een versie van de software waarop je beter kan rekenen.

TrueNAS is open source. Kan je wel op open source vertrouwen?

De wereld kan niet meer zonder open source. De meeste en de belangrijkste servers draaien bijvoorbeeld linux en de meeste websites in de wereld hebben WordPress als contentmanagementsysteem. Open source is niet onbetrouwbaarder dan software waarvan de code niet wordt vrijgegeven. Al was het maar omdat je dan niet exact kan controleren wat er gebeurt of wie er meekijkt.

[wp_show_posts id=”5225″]

Alternatieven voor FreeNAS

TrueNAS CORE is de opvolger voor FreeNAS. IXsystems geeft aan dat TrueNAS CORE net als FreeNAS open source is. Net als FreeNAS is TrueNAS CORE gratis en het heeft dezelfde (lees: meer) mogelijkheden dan voorheen. Desalniettemin zijn er gebruikers die niet blij zijn met de veranderingen. IXsystems haalt vanaf juli 2021 freenas.org uit de lucht en verwijst gebruikers naar truenas.com.

LabelOpen source?Gratis?Bouwen of kopen?Grootste nadeel
TrueNASjajabeideVeel RAM nodig
OpenMediaVaultjajabouwenGeen ZFS
Ansible-NASjajabouwen(Nog) niet groot
UnRAIDneeneebouwenCentOS
RockstorjajabouwenWeinig “enterprise potentieel”
SynologyneeneekopenKosten
Alternatieven TrueNAS

Ansible-NAS is de grote onbekende uit het bovenstaande rijtje, maar verdient zeker je aandacht. Geestelijk vader David Stephens was een FreeNAS-gebruiker die zich ergerde aan hoe gebrekkig de updates destijds verliepen. Het grote voordeel van Ansible is dat het draait op basis van Ubuntu Server. Super stabiel, gratis en nog jaren ondersteund. Datzelfde kan niet met zekerheid worden gezegd van CentOS (basis voor UnRAID).

TrueNAS heette voorheen FreeNAS

Zegt TrueNAS je niets? Dat kan, want TrueNAS CORE (de versie waar we hier aandacht aan besteden heette voorheen FreeNAS, maar daarover verderop op deze pagina meer.

Logo TrueNAS CORE.

TrueNAS CORE

Open source community-editie die opslagfuncties en -functies van ondernemingsniveau biedt voor thuisgebruikers, kantoren en kleine bedrijven die liever hun eigen gegevensoplossing beheren en ondersteunen. Net als FreeNAS gratis te downloaden en te gebruiken.

 • Single Node-editie
 • Opslagcapaciteit kan worden vergroot
 • Gratis te downloaden en te gebruiken
 • Plug-ins en VM’s
 • Door de gemeenschap ondersteund

Beste voor: niet-kritieke opslagtoepassingen thuis en in het MKB.

TrueNAS Core downloaden
Logo TrueNAS Enterprise.

TrueNAS Enterprise

TrueNAS Enterprise is ontworpen voor kritieke opslagtoepassingen en beschikbaar als hybride en all-flash opslagsystemen die hoge beschikbaarheid, ecosysteemcertificering (VMware, Citrix, enz.), Verbeterde prestaties en volledige bedrijfsondersteuning bieden.

 • Dual Node-editie
 • Opslagcapaciteit kan worden vergroot
 • Kan niet gratis worden gedownload
 • Hoge beschikbaarheid
 • Professionele (betaalde) ondersteuning

Geschikt voor: (zeer) grote bedrijven, campus, grote organisaties.

Informatie TrueNAS Enterprise
Logo TrueNAS SCALE.

TrueNAS SCALE

TrueNAS SCALE is vermoedelijk hoe de toekomst van TrueNAS CORE eruitziet. TrueNAS SCALE bevindt zich in de Alpha-ontwikkelingsfase en is net als CORE open source, maar verschilt sterk door de Debian-basis, de multi-node mogelijkheden en de > 10 GbE eis.

 • Multi-Node-editie
 • Opslagcapaciteit kan worden toegevoegd
 • Gratis te downloaden en te gebruiken
 • Hypergeconvergeerde rekenkracht en opslag
 • Containers en VM’s

Geschikt voor: ontwikkelingslaboratoria, datacenters.

TrueNAS SCALE downloaden

ComBron richt zich niet op TrueNAS Enterprise, True Command etc.

(Maar wel op TrueNAS Core en TrueNAS SCALE!)

IX systems biedt niet alleen TrueNAS CORE aan, maar ook TrueNAS Enterprise, TrueNAS SCALE, True Command, etc. TrueNAS CORE is de basis waarover meer content creators moeten horen. Als het even kan wordt er ook aandacht aan TrueNAS SCALE geschonken omdat het zich erg goed leent voor samenwerking tussen kleine zelfstandigen.

Voor artikelen over TrueNAS Enterprise en True Command ontbreekt de kennis bij ComBron; bij de grotere systemen en grotere uitdagingen horen specialisten. Ere wie ere toekomt.

Drie kanalen voor enthousiaste TrueNASsers

Level1Techs

Zeg je open source, dan zeg je Wendell! Wendell van Level1Techs is een autoriteit. Hij is de go-to-guy als Linus Sebastian (Linus Tech Tips) er niet meer uitkomt en Linus Torvalds (uitvinder van linux) laat Wendell zijn nieuwe computer bouwen.

 • Über nerd.
 • Amusante live streams.
 • In het Engels.
Level1Techs

Lawrence Systems

Tom Lawrence is maar om één reden op YouTube en dat is geld verdienen. Hij verwijst irritant vaak naar zijn bedrijf, maar heeft verstand van zaken en durft de waarheid te spreken. Ook als het om zijn melkkoe Ubiquiti gaat.

 • Veel kennis.
 • Maakt het niet mooier dan het is.
 • In het Engels.
Lawrence Systems

SpaceRex

Will van het kanaal SpaceRex zal nooit op nummer 1 van deze tips komen, maar het moet gezegd worden dat hij zeer bruikbare tips deelt over het instellen en gebruiken van TrueNAS. Vooral de video over ddns is een aanrader.

 • Mist communicatieve vaardigheden.
 • Tips zijn zeer bruikbaar.
 • In het Engels.
SpaceRex
Home van ComBron » TrueNAS (voorheen FreeNAS)