Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Ik kocht voor de grap 100 bitcoin (BTC) in 2010

Foto van auteur
Door: Edo Dijkgraaf

Ben jij weleens een groot geldbedrag kwijtgeraakt? Ik ook!

Lange tijd lag er een oude iPhone op mijn bureau. Met die telefoon kocht ik in 2010 voor de grap een keer 100 bitcoin. Ik zat in Nieuwspoort met een paar collega’s en stelde voor om wat van die nieuwe cryptomunten te kopen. De rest zag het niet zitten, maar ik kocht 100 bitcoin. Nu ik er goed over nadenk, kon de rest op dat moment ook geen bitcoins kopen, want ze zaten er allemaal met een van rijkswege verschafte Blackberry. Enfin, ik zette een appje op mijn telefoon en kocht 100 bitcoin.

VAN (HOOGUIT) € 26,14 NAAR € 4.313.093,40!

Ik heb het even moeten nazoeken. De hoogste koers van de Bitcoin in 2010 bedroeg 36 dollarcent. Een euro kostte die dag $ 1,377. Ik heb mijn bitcoins niet voor dit schandalig hoge bedrag gekocht, maar als ik dat wel had gedaan, dan kostten die 100 bitcoins me dus $ 36,- (omgerekend € 26,14). Er zullen ook nog wat aankoopkosten bij hebben gezeten, maar wij miljonairs kijken natuurlijk niet op een paar euro.

Schermafbeelding van een overzicht van Google van de koerswaarde en de koersontwikkeling van de Bitcoin.

Vandaag heb ik de telefoon weggedaan. Ik heb al jaren lol als ik het ding zie, maar het werd me te link. De 100 aangeschafte bitcoins zitten namelijk nog altijd in die telefoon. Nou ja, niet echt natuurlijk, maar ik had het erg druk in 2010 en vergat de code/het wachtwoord. Niet van de telefoon, maar van de bitcoins. Zonder wachtwoord kun je niets met bitcoins. Dat weet jij, dat weet ik, maar er zijn ook altijd mensen die dat niet weten en voor wie zo’n telefoon een gewild ding is. Sterker, voor vierenhalf miljoen euro zijn mensen bereid gekke dingen te doen. Het leek me daarom beter om het ding maar weg te doen.

Leergeld in bitcoins

In de loop der jaren hebben al heel wat mensen me aangekeken alsof ze water zagen branden. ‘Maar kun je dan niet iemand inhuren om ze eruit te halen?’ Gelukkig geef ik niks om geld. Zowel mijn vrouw als ik hebben kanker overleefd en we zijn ondanks de ziekte gezegend met een wolk van een dochter. Ze wordt in juni tien en is net als wij gezond.

Inmiddels heb ik een goed systeem voor het onthouden van wachtwoorden en dat heeft me al regelmatig gered, maar wat ik vooral heb geleerd van deze geschiedenis, is dat iets heel kleins kan uitgroeien tot iets groots. Als ik een strategie presenteer, hebben klanten weleens de neiging te vragen of de details echt zo belangrijk zijn en dan heb ik een mooi verhaal voor ze. Zo helpt mijn slordigheid ze om op te passen voor hun eigen slonzigheden.

iPhone 3GS met een scheurtje in de plastic achterkant

Mocht je bij een recyclingbedrijf werken en je ziet een zwarte iPhone 3GS met een scheurtje in de plastic achterkant voorbijkomen, dan is het misschien wel de mijne. Ik hoop dat je bij het slopen het verhaal doorvertelt aan je collega’s en dat jullie er net zo hard om kunnen lachen als ik.

Plaats een reactie

Home van ComBron » Ik kocht voor de grap 100 bitcoin (BTC) in 2010