Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Contrastversie favicon ComBron Communicatie Online newsroom (digitale newsroom)

Van de grotere bedrijven en organisaties bedrijven en organisaties wordt tegenwoordig verwacht dat ze een online newsroom hebben. ComBron zette voorheen met regelmaat online newsrooms op en trainde het team dat ermee aan de slag ging.

Er is een reden om in de verleden tijd te spreken. Er is (gelukkig) een verandering gaande. De emancipatie van de online newsroom is in aantocht.

Pagina-inhoud
Online newsroom oude stijl.

FAQ online newsroom

Wat is een online newsroom?

De online newsroom is meer dan een website met informatie over een bedrijf of organisatie, omdat de focus organisatorisch dient te liggen op de mensen achter de website. In moderne organisaties is er hiërarchisch geen verschil meer tussen de traditionele persvoorlichter en de online persvoorlichter.

De online newsroom ontstond oorspronkelijk als een passief communicatiekanaal van persvoorlichters en marketeers. Met de online newsroom bedienden ze de nieuwsdiensten, kranten, tijdschriften en radio- en televisiestations op de momenten dat de woordvoerders en marketeers niet beschikbaar waren voor de pers en het journaille.

Inmiddels is de rol van de online newsroom uitgebreid. Het team is geïntegreerd in het communicatieteam. Nog steeds worden de traditionele media bediend, maar de online newsroom is ook zeer in trek bij beleggers, analisten en studenten.

Voor welke uitdagingen zien de online persvoorlichters zich op dit moment (als het goed is) gesteld?

De opkomst van AI dwingt online persvoorlichters meer dan ooit tot het vindbaar publiceren van feiten. Diensten als ChatGPT worden gevoed met de data die zoekmachines verzamelen, maar kunnen deze data niet op waarheid controleren. Het team achter een online newsroom moet er daarom alert op zijn dat de aan AI voorgelegde vragen niet worden ingevuld door partijen die onjuiste informatie verspreiden.

Wat mag niet ontbreken in een online newsroom?

De meeste online newsrooms bieden losse persberichten en zgn. perskits. Perskits zijn specifiek samengestelde pakketten met foto’s, logo’s, audio en video over een onderwerp.

De newsroom is tevens dé plek voor:
– het cv van de directie
– contactgegevens
– gebeurtenissen
– overzicht certificeringen
– geschiedenis van het bedrijf
– overzicht van ontvangen prijzen en onderscheidingen

Wat is een digitale newsroom?

Met een digitale newsroom wordt hetzelfde bedoeld als met een online newsroom. De (oubollige) term gaat een beetje voorbij aan het feit dat online newsrooms worden bemand door (o.a.) webredacteuren en online persvoorlichters.

Home van ComBron » Duiding jargon en vaktechnische begrippen » Online newsroom (digitale newsroom)