Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Contrastversie favicon ComBron Communicatie DAW – Digital Audio Workstation

Wat is een DAW?

Een Digital Audio Workstation (DAW) is een softwareprogramma waarmee je audio kunt opnemen, bewerken, mixen en masteren op je computer met hetzelfde gemak als het bewerken van een document. Er zijn veel verschillende DAW’s beschikbaar voor verschillende doeleinden en budgetten.

In de (ongeveer) veertig jaar dat de DAW bestaat, hebben er twee grote veranderingen veranderingen plaatsgevonden:

 1. De eerste verandering gaat over de techniek. De ontwikkelingen van analoog naar digitaal liep parallel aan de komst van digitale audioapparatuur voor consumenten.
 2. De tweede verandering is de belangrijkste. De DAW werd beschikbaar voor de massa, waardoor het (hoogwaardig) opnemen van audio voor meer mensen binnen het bereik kwam te liggen.

DAW: Digital Audio Workstation

Een digital audio workstation wordt door Wikipedia vertaald met digitaal audiomontagesysteem. Digitaal audiomontagesysteem is een betere naam, omdat het woord workstation door veel mensen wordt gebruikt voor een krachtige computer voor grafische bewerkingen voor ondermeer 3d en videomontage.

In de Nederlandse vertaling van de auteurs van Wikipedia blijft het woord digitaal onveranderd, want het digitale aspect is waar het allemaal om draait.

 • Waar geluidstechnici vroeger analoge opnames maakten en de opnames analoog bewerkten, gebeurt dit nu allemaal digitaal. Veronderstel dat er een zangeres wordt opgenomen, dan zou (simplistisch voorgesteld) haar microfoon voorheen via een mengtafel op een bandrecorder worden aangesloten. Met de mengtafel zou een eerste bewerking kunnen plaatsvinden en de rest van de bewerkingen zouden na de opname plaatsvinden. Allemaal analoog.
 • Tegenwoordig kan iedereen een microfoon via een digitale mengtafel of een audio interface opnemen met een computer. De audio wordt dus vóór de opname al omgezet naar digitaal waardoor er (theoretisch) zonder verlies kan worden bewerkt. Een andere populaire manier van digitaal opnemen vindt plaats door de microfoon rechtstreeks aan te sluiten op een digitale recorder.

Beste DAWs voor 2023?

Volgens een artikel van PCMag zijn enkele van de beste DAWs voor 2023:

 • Apple Logic Pro: beste voor mainstream audio productie.
 • Apple GarageBand (voor Mac): beste voor mensen met een beperkt budget die een Mac bezitten.
 • Avid Pro Tools: beste DAW voor gebruikers die projecten aan met professionele studio’s moeten aanleveren.
 • Ableton Live: beste DAW voor live optredens.
 • Audacity: beste DAW voor Windows en linuxgebruikers met een beperkt budget die opnames van podcasts moeten nabewerken.
 • Cockos Reaper: beste betaalde low-budget DAW.
 • Image-Line FL Studio: beste voor het maken van beats.
 • Magix Sequoia: beste voor high-end mastering.
 • PreSonus Studio One: beste voor snelle audio bewerking.
 • Steinberg Cubase Pro: beste voor virtuele instrumenten.

Het is belangrijk op te merken dat PCMag zeer Amerikaans is. Dit blijkt vooral uit de vanzelfsprekendheid dat de lezer over een Apple-product kan beschikken. Desalniettemin een leuk lijstje. (Link onder het artikel.)

Iedereen beschikt tegenwoordig over digitale opnameapparatuur

Iedereen beschikt tegenwoordig over digitale opnameapparatuur. Moderne mobiele telefoons, fotocamera’s, videocamera’s, dictafoons en zelfs bewakingscamera’s maken allemaal digitale opnames. Wie het geluid van de opnames wil bewerken, kan hiervoor een DAW gebruiken. Het is niet nodig om een dure professionele DAW aan te schaffen. Uiteraard biedt de betaalde software voordelen, maar de gratis programma’s als Audacity (Linux, OS X en Windows) en Garageband (alleen Mac) hebben al heel wat wereldhits voortgebracht.

Rihanna, Usher, Oasis, Snow Patrol en James Blunt zijn artiesten die één of meerdere hits hebben opgenomen/bewerkt met Garageband en veel podcasters en vloggers zijn succesvol geworden toen ze Audacity gebruikten.

(Gratis) DAW voor beginners

Een mooie manier om met het opnemen van audio te starten, is met gratis software zoals het eerder genoemde Garageband (helaas alleen voor Apple), maar er zijn ook een aantal goede open source programma’s beschikbaar die gratis zijn zoals:

NaamBesturingssysteemLink
ArdourLinux, OSX en WindowsArdour
AudacityLinux, OSX en WindowsAudacity
GuitarixLinuxGuitarix
Tracktion WaveformLinux, OSX en WindowsWaveform Free
Gratis DAWs.

Voor de gebruikers van Adobe Creative Suite en Adobe CC

Schermafbeelding van de DAW Adobe Audition.

Het is ons opgevallen dat veel verstokte gebruikers van Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, etc, weinig oog hebben voor Adobe Audition. Adobe Audition is een prettig werkende DAW die in veel gevallen wordt meegeleverd met de andere Adobe programma’s. Probeer Audition uit, want het is niet ondenkbaar dat het programma alles biedt wat je nodig hebt.

Bronnen en lezenswaardigheden
Home van ComBron » Duiding jargon en vaktechnische begrippen » DAW – Digital Audio Workstation