Bel Edo Dijkgraaf rechtstreeks: 06-45622210

Contrastversie favicon ComBron Communicatie API: Application Program Interface

Wat is een API?

Een API is een manier om verschillende software applicaties met elkaar te laten communiceren. Het is een soort tolk die verzoeken en antwoorden kan vertalen tussen verschillende programma’s. Een API zorgt ervoor dat je niet hoeft te weten hoe een applicatie werkt om er gebruik van te kunnen maken.

Voorbeeld van een API

Je kunt een API zien als een menukaart in een restaurant. Je kunt kiezen wat je wilt eten zonder te weten hoe het wordt bereid. De ober is de API die je bestelling naar de keuken brengt en het eten weer terug naar jou.

Fictieve schermafbeelding van de pagina over de API van Google Maps.

Een voorbeeld van een API is die van Google Maps. Als je een website bezoekt die een kaart toont, bijvoorbeeld om een hotel te zoeken, dan maakt die website gebruik van de Google Maps API. De website stuurt een verzoek naar de Google Maps API met de locatie en andere opties die je hebt ingevoerd. De Google Maps API stuurt dan een antwoord terug met de kaart en de informatie die je nodig hebt. De website toont dan de kaart op de pagina zonder dat je naar de Google Maps website hoeft te gaan.

Waarom zijn API’s belangrijk?

API’s zijn dus erg handig om gegevens en functionaliteiten te delen tussen verschillende applicaties. Ze maken het mogelijk om complexe taken uit te voeren met behulp van bestaande software. Ze besparen ook tijd en moeite voor programmeurs, omdat ze niet alles zelf hoeven te bouwen of te weten. API’s zijn de bouwstenen van het moderne internet en worden steeds belangrijker voor webontwikkeling en innovatie.

Bronnen en lezenswaardigheden
Home van ComBron » Duiding jargon en vaktechnische begrippen » API: Application Program Interface