Wat doe je dit jaar met Sinterklaas en kerst? Sint-Nicolaas is in aantocht en het gros van de kerstpakketten is alweer besteld. Wie nog niet niets heeft voorbereid is laat, maar nog niet te laat.
Het strooigoed vult direct na de zomervakantie weer de schappen van de winkels en de mopperrubrieken op Facebook. Bij ComBron vormt het gemopper ieder jaar het startsein voor de voorbereidingen. Wat doen we met onze eigen communicatie als het gaat om de feestdagen? Doen we niks? Doen we alleen kerst? Of doen we Sinterklaas en kerst? Niets doen kost de minste moeite, maar aangezien zowel Google als de klanten graag teken van leven zien, is niets doen niet handig.
Communicatie klaar voor Sinterklaas en kerst?
Veel ondernemers denken dat het overdreven is, maar wie een communicatiestrategie maakt, wil niet meer anders. De aankomende feestdagen bieden een mooie kans om een kleine, beperkte communicatiestrategie op te stellen. Een leuke casus om uit te proberen of het misschien ook wat is voor de bedrijfscommunicatie in het algemeen.
Maak bij het opstellen van je mini strategie voor jezelf duidelijk:
- wie je wilt bereiken
- wat je boodschap is
- wat je ermee wilt bereiken
- hoe je het wilt bereiken
- wat je middelen (niet alleen financieel) zijn
Pas als je op al deze vragen antwoord hebt, kun je aan de slag. Je hebt nu je grenzen afgebakend, hetgeen je beschermt en duidelijker maakt. Als je denkt dat het je minder flexibel maakt, dan heb je gelijk, maar daar staat tegenover dat je er veel meer mee bereikt.
Veronderstel dat je een mooie aanbieding hebt met kerst. Een kado in de webshop waar je je kerstcampagne omheen wilt bouwen. Dan zijn dit een aantal van de vragen waarop je antwoord moet krijgen:
Hoe ziet je strategie er dan uit?
- Heb je duidelijk wie je wilt bereiken?
- Alleen vaste klanten, of kun je misschien ook een nieuwe groep klanten verleiden tot kopen?
- Wat heb je ze te melden? Waarom heeft jullie bedrijf het perfecte kado?
- Gaat het puur om het behalen van omzet of streef je nog een ander doel (binding, hernieuwen van contacten) na?
- Hoe breng je je klanten en prospects op de hoogte van het bestaan van je aanbieding?
- Wat mag het kosten om de klanten te bereiken?
- Voeg je nog iets toe om ervoor te zorgen dat de transactie prettiger wordt en ze na afloop te blijven herinneren aan het positieve contact?
Het is natuurlijk goed mogelijk dat je de feestdagen helemaal niet wilt aangrijpen voor extra verkopen. Een advertentie in het plaatselijke suffertje en klaar is Kees. Als dat zo is, dan is die advertentie misschien zonde van het geld omdat je nooit zult weten wat de advertentie je opgeleverd heeft. Je bent dan niet “in control”. Als je van de advertentie maar een simpele kortingsbon maakt die mensen kunnen uitknippen, dan ben je al goed bezig. Als er namelijk niemand de uitgeknipte advertentie bij je inlevert, dan kun je de kosten van de advertentie als leergeld beschouwen.
Adverteren zonder te weten wat het oplevert kun je beter geld in het water gooien noemen
We hebben bij ComBron niet bepaald een dashboardmentaliteit, maar adverteren uit gewoonte is niet zo slim.
‘Wat is je doel?’
‘Huh?’
‘Wat wil je met de advertentie bereiken?’
‘Nou, eh… reclame maken?’
‘Wat kost zo’n advertentie nou als ik het vragen mag?’
‘€ 350,- plus btw’
‘En wat levert het op?’
‘Ja, dat weet ik toch niet?’
‘Dan wordt het tijd dat je dat eens uitzoekt.’
Het is heus niet zo dat alleen de bakker (derde brood gratis) of de garage (gratis ruitenwissers bij een winterbeurt) kan met een coupon (. Wie een beetje creatief aan de slag gaat, weet voor zijn of haar business best iets te bedenken waarmee kan worden gemeten of de advertentie zin heeft gehad. Het gaat namelijk niet altijd om een advertentie en het gaat niet altijd om het huis-aan-huisblad. Een commercial op de radio, een advertentie op de narrow casting van de sportschool of een zelf gemaakte en verspreide folder in de wijk hebben allemaal alleen zin als je er wat voor terug krijgt. De ROI (Return On Investment) moet meetbaar zijn of meetbaar te maken zijn. Overigens zijn er in het kader van de kerstgedachte nog wel andere manieren om je geld uit te geven.
Een paar overwegingen op een rijtje
Niets doen
Niets doen kan prima. Advertentieverkopers laten je natuurlijk graag geloven dat het niet zo is. Wat belangrijker is, is of het bij je bedrijf past om niets te doen èn of het geen omzet kost. Als dat zo is, dan is wel wat doen zonde van je tijd en energie.
Alleen kerst
De grootste doelgroep is die van kerst.
- Het is ook de gemakkelijkste, want zolang we onze kerstbomen maar versnipperen i.p.v. verbranden, staat er niemand op om te protesteren.
- Gezien de negativiteit rondom Sinterklaas valt te verwachten dat de marketingperiode van kerst de komende jaren zal uitdijen, maar op dit moment wordt het nog niet gewaardeerd om vóór het einde van de Sinterklaasperiode voluit in te zetten op kerst.
Sinterklaas en kerst
Bedrijven en organisaties die iets van doen hebben met kinderen en/of gezinnen kunnen bijna niet om de Sint heen. Wat je als bedrijf doet met de kleur van de pieten is nog steeds een heet hangijzer. ComBron sponsorde de plaatselijke sinterklaasvereniging jarenlang door een website beschikbaar te stellen. De voorwaarde was dat piet zwart bleef. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat kleine kinderen zich veel minder druk maken over de kleur van de medewerkers van Sint-Nicolaas. Je zou kunnen zeggen dat je het nooit goed doet, of dat je het altijd goed doet.
Foto bovenaan de pagina is gemaakt door Beni Rupp.
Foto in het midden van de pagina met de onbesneeuwde kerstbomen door Ed Kennedy.
Lucht je hart!